پرتاب موفقیت آمیز سه ماهواره ایرانی به فضا


در تاریخ هشتم بهمن ۱۴۰۲ سه ماهواره ایرانی با نام های «مهدا»، «کیهان ۲» و «هاتف ۱» با ماهوارهبر سیمرغ با موفقیت در مدار قرار گرفتند.
امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع بشه. توجه داشته باشین که نظر شما برای ما خیلی مهمه پس در پایان مقاله در قسمت نظرات نظر خودتون رو بنویسید.
ویژگی ماهواره های پرتاب شده
1. ماهواره مهدا
میکروماهواره مهدا از ماهوارههای ساخته شده ی پژوهشگاه فضایی ایران است که برای آزمایش برخی از سامانههای توسعه یافته ماهوارهای طراحی شده. یکی از ماموریتهای اصلی این ماهواره بررسی درستی عملکرد ماهوارهبر سیمرغ در تزریق چندگانه محمولههای فضایی(مثل همین سه ماهواره) و ارزیابی عملکرد برخی از طراحیهای جدید و فناوریهای بومی در خود این ماهواره و در ماهوارهبر آن بوده است.
ماهواره مهدا جزو ماهوارههای سبک وزن به حساب میآید که حدود ۳۲ کیلوگرم وزن دارد.
عیسی زارع پور، وزیر وقت ارتباطات درباره این پرتاب ماهواره گفت: «به لطف خدا یازدهمین پرتاب در دولت سیزدهم باموفقیت انجام و برای نخستینبار، ماهواره بر سیمرغ بطور همزمان ماهواره مهدا و ۲ محموله تحقیقاتی دیگر را با موفقیت در مدار قرارداد و سیگنال مهدا هم دریافت شد.»
علاوه بر ماهواره مهدا، ۲ نانوماهواره نیز همراه آن به فضا پرتاب شدند.
2. نانوماهواره کیهان ۲
اولین نانوماهواره ماهواره کیهان 2 بود. نانوماهواره کیهان ۲، ساخت شرکت «صا ایران» است که کمی کمتر از 10 کیلوگرم وزن دارد. کاربرد این ماهواره، تست و آزمایش برای موقعیت یابی با روش فضاپایه( (Space-basedبود.
یعنی این نانو ماهواره همان کاربرد جی پی اس(GPS) را دارد و میتواند به جای سیستمهای جهانی برای موقعیت یابی در کارهای امنیتی و اطلاعاتی محرمانه مورد استفاده قرار بگیرد.
3. نانوماهواره هاتف 1
دومین نانو ماهواره هاتف ۱ نام دارد. هاتف 1 که باز هم ساخت شرکت صا ایران است ظاهری مکعبی شکل دارد که همانند ماهواره کیهان 2 زیر 10 کیلوگرم وزن دارد.
کاربرد این ماهواره برقراری ارتباطهای مخابراتی و تلفیق آن با دانش اینترنت اشیا(IOT) است.
ماهواره بر سیمرغ
ماهوارهبر سیمرغ که با سوخت مایع کار میکند ساخت وزارت دفاع است. این هفتمین باریست که از این ماهوارهبر در پرتابهای تحقیقاتی استفاده میشود. اما نکته قابل توجه این است که اینبار ماهوارهبر سیمرغ توانسته تزریق چندگانه ماهوارهها را با موفقیت انجام دهد.
ماهوارههایی که در این پرتاب استفاده شدند ماهوارههایی آزمایشی بودند و نمیتوان گفت که بشود از این ماهواره ها در جهت استفاده در پروژه های بزرگ استفاده بشود. میتوان گفت این پروژه شبیه به پروژه تحقیقاتی بود تا عملیاتی! اما سخنگوی فضایی وزارت دفاع به این اشاره کردند که این اولین گام ما برای ساخت منظومه ماهواره در فضا است. این یعنی احتمالا از این ماهواره ها و اطلاعاتشان در کنار ماهواره های پیشرفته تر استفاده میشود. ایشون اضافه کردند ماهواره «هاتف 1» اولین قدم تحقیقاتی در راستای منظومه اینترنت اشیا و ماهواره «کیهان 2» اولین گام تحقیقاتی در حوزه ناوبری فضا پایه و تعیین موقعیت است و قرار است در آینده بسیار نزدیک ماهواره هایی که دانشمندان ما توسعه دادند، در مدار قرار بگیرند و وارد فاز عملیاتی بشوند.
تهدید سیاسی یا پروژه تحقیقاتی-علمی؟
همزمانی این اتفاق با تشدید درگیری بین فلسطین و اسرائیل باعث شده تا کشورهای مختلف برداشتهای متفاوتی از این اتفاق داشته باشند.
برخی از کشورهای اروپایی نیز این پرتاب ماهواره را برای کشورهای دیگر تهدیدی از طرف ایران خواندند. گرچه مسئولین ایرانی ادعا میکنند که هدف از این پرتاب جنبه آزمایشی و تحقیقاتی داشته!